АВТОР НА ТЕХНОЛОГИЯТА

Д-р Александър Тетерия е автор на технологията BIOTAL, роден в Украйна в гр. Звенигородка, Черковска област.

През 1974 г. завършва Украинския институт за водните ресурси в г.Ровно (Украйна), специалността му е водоснабдяване и канализация. В този институт работи в катедра "Канализация и санитарен инженеринг". По време на обучението си работи в научноизследователския сектор на Института. Защитил дисертация при Киевския национален университет по строителство и архитектра. Има много публикации в научно-технически списания.

Гражданин е на Чешката република. Той е генерален директор на чешката фирма "BIOTAL CZ" и украинската компания UKRBITAL. Учредител на  фирми, които днес произвеждат пречиствателни инсталации в Украйна (LLC UKRBIOTAL), Русия (LLC BIOTAL), Чехия (BIOTAL CZ) и България (БИОТАЛ БЪЛГАРИЯ ООД).

Отличен на  Международния академичен конкурс за популярност и качество "Золотая Фортуна" и  носител на сребърен медал "Независимость Украины" в номинацията "За създаване и подобряването на научните и практическите методи за борба със замърсяването на околната среда" (07.11.2002 г). Д-р Александър Тетерия е награден с отличието на украинската православна църква "ПОЧЕСНИЙ ХРЕСТ", за значителен принос в развитието на Украйна (30.05.2004 г.). През 2005 г. д-р Александър Тетеря е награден със златен медал и диплом за "Златен" участник на 96-ти Международен конкурс за изобретения "Конкурс Лепин" (Париж), за създаването на система за биологично пречистване на отпадъчни води BIOTAL (22.05.2005 г). Друг златен медал и специална награда на корейската асоциация на изобретателите за високото ниво на технологията BIOTAL. На 10 април 2008 г. д-р Александър Тетерия получи медал "Лидер национального бизнеса" и диплома на международния академичен конкурс за популярност "Золотая Фортуна".


Висшият екологичен съвет на Държавната Дума на Федералното събрание на Руската федерация награди автора на технологията – BIOTAL, през януари 2010 г., д-р Александър Тетеря с Ордена "Бриллиантовая роса" за неговия принос към екологизиране на обществото, околната среда и опазването на природата. През декември 2010 г. Д-р Александър Тетерия е избран за председател на Екологичния комитет на Европейската икономическа палата за търговия и промишленост. През януари 2012 г. на съвещанието на Президиума на Украинската технологична академия, автора на технологията BIOTAL Александър Тетерия, бе избран за пълноправен член на Академията - той получи титлата Академик. На 10 Февруари 2017 в съответствие с решението на Президиума на Украинската Техническа Академия Александър Тетеря, автор на технологията БИОТАЛ, бе одостоен с наградата "Златна звезда на славата" за изключителни постижения в областта на научно -техническите дейности.